Високопоставен севернокорейски дипломат избяга в Южна Корея

  • 17 август 2016 14:53

  • 2161
  • 1
Високопоставен севернокорейски дипломат избяга в Южна Корея
© Gettyimages (архив)

Заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на Северна Корея в Лондон е отишъл със семейството си в Южна Корея, превръщайки се в най-високопоставения севернокорейски дипломат, дезертирал в южната съседка на изолираната азиатска държава, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Тхе Йон-хо, пълномощен министър в севернокорейското посолство в Лондон, е решил да дезертира заради възмущението си от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, копнежа си по демокрацията в Южна Корея и тревоги за бъдещето на детето си, каза говорител на южнокорейското министерство на националното обединение, цитиран от АП. Тхе, съпругата му и техният син сега са под защитата на правителството в Сеул, допълни говорителят. Дезертьорствата на дипломати от ранга на Тхе са значително редки. През 1997 г. севернокорейският посланик в Египет избяга и отиде да живее в САЩ.

За всички избягали в Южна Корея севернокорейци новият живот започва с дълга програма, включваща разпити от тайните служби за изобличаване на потенциални шпиони, отбеляза АФП. После биват настанени в правителствени центрове, където придобиват основни познания за живота в Южна Корея - как да хванат метро, как да ползват мобилен телефон или как да пазаруват в супермаркет.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.17 | 18:16

1
сега ще бъде екзекутиран ,защото е откраднал няколко милиона долара,както съобщиха световните агенции.

Добави коментар

Водещи новини