Китай въвежда идентификационна зона на противовъздушната отбрана над спорни острови?

  • 13 юли 2016 18:52

  • 1837
  • 1
Китай въвежда идентификационна зона на противовъздушната отбрана над спорни острови?
© Getty Images/Guliver (архив)

Китай заяви днес, че може да обяви Идентификационна зона на противовъздушната отбрана (ИЗПВО) над спорни острови в Южнокитайско море, ден след като международен арбитражен съд отхвърли териториалните претенции на Пекин върху тях, предаде ДПА.

"ИЗПВО не е китайско изобретение, а на големите сили. Ако сигурността ни е заплашена, разбира се имаме правото да се защитим. Това зависи от цялостната ни преценка", каза китайският заместник-министър на външните работи Лю Чжънмин на пресконференция.
Този ход ще ескалира напрежението и ще потвърди предупрежденията на експертите, че Китай може да увеличи военното си присъствие в Южнокитайско море, за да демонстрира твърдост по въпроса, отбелязва ДПА.

Лю също така призова други страни да "не се възползват от възможността да заплашват Китай", като имаше предвид обявеното вчера решение Постоянния арбитражен съд в Хага.

През 2013 г. Китай установи ИЗПВО над спорни острови в Източнокитайско море, като изиска всички самолети, които навлязат в нея, да уведомяват китайските власти или в противен случай да бъдат подлагани на "спешни военни мерки", ако не изпълнят разпорежданията на Пекин, отбелязва Асошиейтед прес. САЩ и други отказват да признаят зоната.

Макар че обвини предишното филипинско правителство, че е усложнило спора, като е поискало арбитража, Лю опита да отправи помирителен жест към новото държавно ръководство на Филипините. Той каза, че Китай запазва ангажираността си да преговаря с Манила и отбеляза, че филипинският президент Родриго Дутерте е направил положителни изказвания по въпроса.

"Когато отмине бурята след този арбитраж и небето се проясни, се надяваме този ден (на преговорите) да дойде скоро, но за да видим дали може да дойде, ще трябва да почакаме", посочи Лю, като изрази позицията на Китай, че евентуално сътрудничество ще донесе "значителни ползи" и на филипинската страна.

Манила заяви днес, че ще се консултира със съюзниците си, преди да предприеме следващите стъпки след решението на хагския арбитраж, предаде ДПА.

Президентът Родриго Дутерте е възложил на експертите да проучат решението на съда, заяви филипинският министър на отбраната Делфин Лоренсана.

"Президентът каза, че правителството няма да бъде пришпорвано да решава какво ще прави, за да проучи (решението) и да изчака да види как ще се развият събитията", каза той днес пред репортери.

"Президентът каза също, че първо ще има консултации със съюзниците", заяви Лоренсана. "Ще се ръководим в действията си от това, което е добро за нашата страна."

Тайван изпрати фрегата в спорните води на Южнокитайско море днес, днес след решението на арбитража, предаде ДПА.

"Днешната мисия има за цел да покаже решимостта на Тайван да защитава националните си интереси", каза тайванският президент Цай Ингвен пред екипажа на плавателния съд, като заяви още, че вчерашното решение на съда е ощетило значително Тайван.

Мисията трябва да достигне остров Тайпин, най-голямото от изкуствените образувания от островната група Спратли, на около 300 км западно от Филипините и на 1500 км югоизточно от Тайван.

За района претендират Китай, Тайван и Филипините.

Спратли влизат в обхвата на изключителната икономическа зона, простираща се на 200 морски мили (370 км) от филипинския бряг, което означава, че Китай може да предявява претенции върху тях само ако са достатъчно големи, за да отговарят на определението за остров.
Съгласно решението на хагския арбитраж тези териториални образувания са рифове, а не острови, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1837 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.17 | 03:26

1
САЩ и педерасите от Хагския им съд да духат супата !

Добави коментар

Водещи новини