Най-малко 20 души са загинали от наводнения по течението на река Янцзъ в Китай

  • 20 юни 2016 07:14

  • 3530
  • 0
Най-малко 20 души са загинали от наводнения по течението на река Янцзъ в Китай
© Getty Images/Guliver

Най-малко 20 души са загинали при наводнения по средното и долното течение на най-голямата китайска река Янцзъ. Засегнати са общо 1,8 милиона китайци, предаде Синхуа, цитирана от БТА.

Само в провинция Хубей (Централен Китай) са загинали четирима души и 12 са безследно изчезнали. Евакуирани са 10 хиляди местни жители.

Най-силно пострадал е град Хуанган, където спешно се доставя хуманитарна помощ - палатки, одеяла, дрехи. За наводнения, причинени от проливни дъждове през последните дни в Китай, се съобщава и от провинция Цзянси. Там са загинали двама жители и други двама са обявени за издирване. Евакуирани са близо 60 хиляди души. Под вода са стотици домове и земеделски площи.

Синоптиците прогнозират лошото време да продължи. В Япония почти 6 хиляди души на южния остров Кюсю са получили инструкции да се евакуират заради опасност от наводнения, причинени от проливните дъждове. Особено тревожно е положението в префектура Кумамото, където през април станаха серия разрушителни земетресения. Те отслабиха почвата и има опасност пороите да причинят нови свлачища. На местните жители е препоръчано да се настанят, докато времето се оправи, в спортните зали на училищата и други обществени места.

В Кумамото все още 6,5 хиляди японци живеят във временни подслони след земетресенията през април, при които загинаха 49 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини