Корейци плащат, за да изхвърлят храна

  • 27 май 2016 14:38

  • 2113
  • 2
Корейци плащат, за да изхвърлят храна
© GettyImages

Южнокорейците вече са задължени да изхвърлят хранителните си отпадъци в специални контейнери, като плащат такса за всеки килограм, отишъл на боклука. Причината за това е, че властите се опитват да овладеят все по-нарастващия проблем с разхищението на храна, пише "Новинар".

За да превъзпитат гражданите си, властите задължиха всички да отделят хранителните си отпадъци от останалия боклук и да ги изхвърлят само в определените за целта контейнери. След това сложиха няколко експериментални контейнера, които се отварят с електронен чип. Обитателите на квартала пък получиха въпросните чипове, които съдържат личната им информация, за да е ясно кой е изхвърлял храни. Когато някой иска да метне чувалче с храни в контейнера, го отваря с чипа си. След това машината вътре тегли автоматично торбата и записва информацията в персоналния чип на изхвърлящия. Така всеки месец се събира определена сума, която трябва да бъде заплатена. Всеки един от умните контейнери струва 1500 долара и може да обслужва до 60 домакинства.

Властите тестват и други методи за таксуване на хранителните отпадъци. Единият е чрез платени чували за боклук, които се продават по магазините и в цената им е включен налогът. Таксуването става чрез обема на чувала, като за 10-литрова торба се плащат 190 вона (по-малко от 1 долар). Третият метод е чрез система от баркодове, като при него гражданите изхвърлят отпадъците в компостери и си плащат за това чрез специални стикери с баркод.

Почти всеки жилищен комплекс в страната е оборудван с една трите системи за плащане. Въпреки че самите системи са нови, таксата за храна не е непозната за южнокорейците. Те и досега плащаха налог за изхвърляне на продукти, но той беше разпределян поравно между всички обитатели на даден блок.

Граждани споделят пред журналисти, че досега са били свикнали да купуват по много храна и с лекота да изхвърлят остатъците от нея, защото налозите са били значително по-ниски. Сега обаче си правят повече сметка, за да не плащат излишно.

Ресторантите и хотелите пък на свой ред започнали да раздават остатъците на бедни, за да пестят от такси. Някои си купили машини, които смилат остатъците и ги превръщат в пудра, подходяща за тор.

Последвайте канала на

Novini.bg
2113 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.03 | 21:24

2
Туй е зле! Един път плащат за гмо-та, втори път за да правят горивото на ел. централите с тоя боклук и трети път за енергията, която е произведена от същия техен боклук, който изхвърлят. Ееее, и там нема живот!

2016.06.03 | 21:24

1
горките севернокорейци... Как ли се облизват...

Добави коментар

Водещи новини