Обама на тридневна визита във Виетнам (видео+снимки)

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият пристигна снощи на тридневна визита във Виетнам. Очаква се тя да е с акцент върху изграждането на по-тесни връзки с виетнамското правителство в сферата на отбраната и икономиката, предаде ДПА.

Американският лидер осъществява визитата си във Виетнам в обстановка на все по-голяма китайска агресивност в Южнокитайско море, както и на други места в региона. Ханой и други столици в Югоизточна Азия водят тежки териториални спорове с Пекин.

Обама е третият американски президент, посетил Виетнам. Преди него това направиха Бил Клинтън през 2000 г. и Джордж У. Буш през 2006 г. Двустранните дипломатически отношения бяха нормализирани при управлението на Клинтън през 1995 г., две десетилетия след американско-виетнамската война, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Обама ще посети столицата Ханой, както и северния град Хошимин.

Транстихоокеанското партньорство, подписано през февруари търговско споразумение между 12 страни, се очаква да бъде крайъгълен камък в икономическите разговори на американския президент във Виетнам.

Договорът, който изключва Китай, има за цел да намали или да премахне таксите и други неналогови препятствия пред търговията, като същевременно засяга въпроси от области като интелектуалната собственост и правилата на дигиталната икономика. Подписалите споразумението страни представляват 40 процента от глобалния брутен вътрешен продукт.

Обама планира още да използва посещението си, за да потвърди ангажимента си за човешки права и приобщаващо за всички управление във Виетнам, казаха негови съветници.

Днес президентът на САЩ обяви в Ханой отменянето на американското оръжейно ембарго срещу Виетнам - един от последните остатъци от приключилата през 1975 г. война между двете страни, предаде Франс прес.

"Съединените щати отменят забраната", заяви Обама на пресконференция в първия ден на посещението си във Виетнам, с което САЩ осъществяват най-сериозното сближаване с Ханой от 20 години насам.

"Решението за вдигане на забраната не е продиктувано от отношенията с Китай, а от желанието ни да завършим дългия процес на нормализиране на връзките, който започнахме с Виетнам", добави президентът.

"Всяка продажба, която извършваме, с когото и да било, се разглежда като самостоятелна операция и ние проучваме дали тя е подходяща или не", уточни той.

Ще продължим да правим тези анализи, но вече няма да има забрана, основаваща се върху идеологическите различия между двете страни, подчерта Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ очакват по-значително сътрудничество между въоръжените сили на двете страни, включително при реакции на хуманитарни бедствия, отбеляза президентът.

В края на 2014 г. правителството на Обама разреши частично отменяне на ембаргото, отнасящо се до отбранително оборудване като патрулни кораби например - "единствено за целите на морската сигурност".

"Оценяваме много високо решението за пълно премахване на забраната за продажба на оръжие на Виетнам. Това показва, че отношенията между нашите две страни са се нормализирали изцяло", заяви виетнамският президент Чан Дай Куанг.

Огласяването на края на ембаргото е сигнал към Пекин, който все по-често демонстрира сила в Южнокитайско море, където Виетнам и Китай си оспорват групи острови.

През 1994 г. САЩ отмениха икономическото ембарго, а на следващата година Вашингтон и Ханой нормализираха дипломатическите си отношения.

Коментари

  1. 2016.05.23 | 19:59
    Тия янки никога няма да забравят какъв го ядоха там !!
  2. 2016.05.23 | 19:57
    Айде разкарайте го тоя шибания нeгър бе
  3. 2016.05.23 | 19:57
    извини се бе.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет