Пхенян обновил корабостроителница за подводници, способни да носят балистични ракети

  • 04 май 2016 10:18

  • 2439
  • 1
Пхенян обновил корабостроителница за подводници, способни да носят балистични ракети
© Gettyimages (архив)

Скорошни сателитни снимки показват, че Северна Корея е приключила външното обновяване на корабостроителница за подводници, способни да носят балистични ракети. Това заявиха днес експерти от американско-корейска организация, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Малко е вероятно подобен плавателен съд да влезе на въоръжение преди 2020 г., но усилията на Пхенян да създаде балистична ракета, годна за изстрелване от подводници, "напредват", сочат данни на Американско-корейския институт към университета "Джонс Хопкинс".
Евентуален успех на Северна Корея в конструирането на такива ракети би издигнал на ново равнище ядрената заплаха от страна на Пхенян, който би могъл да разположи оръжия за масово поразяване далеч извън границите на полуострова и да отвърне, ако стане обект на ядрена атака, отбелязва АФП.

Миналия месец Северна Корея изпробва в Японско море оръжие, наподобяващо балистична ракета клас вода-земя, която прелетя 30 километра. Пхенян заяви, че опитът е бил неуспешен, но според експерти от Американско-корейския институт тестът е бил успешен. Те прогнозират до края на годината и други подобни пускове - според тях изпитания на отделни системи, а после и "цялостен" пробен полет.
Сателитни снимки от 25 април, пет дни преди теста, показват следпускова активност на подводницата, намираща се в севернокорейска корабостроителница в крайбрежния град Синпо. Вижда се също, че са приключени или почти приключени довършителните работи по ред съоръжения, от които може да бъдат пускани на вода нови подводници. "Щом бъдат завършени тези работи, Северът ще може да строи и да пуска на вода подводници от нов клас, носещи балистични ракети", твърди Американско-корейският институт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2439 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
курчо

2016.06.02 | 10:27

1
Лелелел тия изостанали и загубени северно корейци имат завод за подводници.А ние какво имаме?Фабрика за тикви.

Добави коментар

Водещи новини