Япония извърши успешно изпитание на „невидим“ самолет

  • 22 април 2016 12:09

  • 3231
  • 0
Япония извърши успешно изпитание на „невидим“ самолет
© АФП

Първият в Япония „невидим“ самолет, използващ технологията „стелт“, успешно завърши първия си изпитателен полет, съобщи информационна агенция Kyodo.

Самолетът е излетял от Айчи и се е приземил в базата на японските сили за самоотбрана в Гифу. След серия от тестови полети, Министерството на отбраната ще направи поръчка за доставка на такива въздухоплавателни средства, които ще трябва да заменят използваните в момента военно-въздушни изтребители F2.

„Невидимият“ самолет използва технологията „стелт“, наричана също „технология с ниска радарна видимост“, която намира приложение при производството на самолети, кораби и ракети, с цел да бъдат по-малко забележими от радари, инфрачервени сензори и други локационни средства.

Очаква се през пролетта на 2019 г. Министерството на отбраната на Япония да реши дали допълнителното усъвършенстване на въздухоплавателните средства ще бъде извършвано изключително от японски компании или ще бъдат привлечени и чуждестранни производители.

Разработването на първият японски „невидим“ самолет започна през 2009 г. и струва близо 39,4 милиарда йени (358 милиона долара). В създаването и дизайна на самолета са участвали повече от 200 компании, водени от „Мицубиши“. Общата дължина на самолета е 14,2 метра, височината - 4,5 метра, а широчината - 9,1 метра.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини