Сеул въвежда нови санкции срещу Пхенян

  • 08 март 2016 10:47

  • 1097
  • 0
Сеул въвежда нови санкции срещу Пхенян
© Gettyimages

Южна Корея огласи днес нови едностранни санкции срещу Пхенян и призова гражданите си да бойкотират севернокорейските ресторанти в чужбина, за да се пресече един от каналите, чрез които КНДР си осигурява приток на чужда валута, предаде БТА, цитирайки АФП.

Санкциите се налагат в отговор на извършения през януари от Севера ядрен опит и изстрелването на ракета с голям обсег през февруари. Една от целите им е да се прекъснат каналите за снабдяване с чуждестранна валута, за да не отиват тези пари за финансиране на ядрената и балистичната програма на Пхенян. "Севернокорейски заведения като ресторантите в чужбина са едни от каналите, през които чужда валута влиза в Северна Корея, затова призоваваме населението да не ги посещава", заяви И Сук-джун, който оглавява Бюрото за координиране на правителствените политики. По изчисления на Сеул Пхенян си осигурява около 10 милиона долара годишно от 130 ресторанта в 12 страни. "По-слабото посещаване на севернокорейските ресторанти ще блокира голяма част от притока от чужда валута", посочи в комюнике южнокорейското правителство.

Новите санкции на Сеул включват забрана севернокорейци да имат делови отношения с 40 души и 30 предприятия, които участват по някакъв начин в ядрената и балистичната програма на Пхенян. Южна Корея забрани също в нейни териториални води да влизат кораби, които преди това са спирали в севернокорейски пристанища. През 2010 г. Сеул вече въведе редица санкции срещу Северна Корея, обвинявайки Севера, че е торпилирал южнокорейски военен кораб. Предвид слабите икономически връзки между двете съседни страни, новите санкции ще навредят на Пхенян много по-малко от санкциите, гласувани в Съвета за сигурност на ООН миналата седмица. Те обаче може да разгневят Северна Корея, отбелязва АФП.

Приетата на 2 март от ООН резолюция предвижда забрана за износ в Северна Корея на въглища, желязна руда, титан, ванадий, злато и други ценни метали, а също ембарго върху доставката в КНДР на авиационно и ракетно гориво. Освен това се въвеждат санкции по отношение на банковия сектор, задължителни проверки на товари и мерки срещу хора и организации, свързани с ядрената и ракетната програма на КНДР, посочва ТАСС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини