Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия

  • 11 февруари 2016 07:29

  • 1340
  • 1
Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия
© Getty Images/Guliver

Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия, пише британското икономическо издание "Файненшъл таймс", цитирано от Фокус.

През 2015 г. азиатската държава е инсталирала близо половината от общо 63-те гигавата вятърни мощности в световен мащаб, се казва в нов доклад на Глобалния съвет за вятърна енергия. Данните са два пъти по-големи в сравнение с тези на САЩ (17 на сто) и три пъти по-високи от германските (10 на сто).

Производството на вятърна енергия е нараснало със 17% през предходната година, тъй като съгласно решенията от Конференцията по климата в Париж правителствата и корпорациите бяха принудени да ограничат вредните емисии, изхвърляни в атмосферата от изкопаемите горива.

Китай съвсем не е единствен възникващ пазар, който демонстрира бързо увеличаване на вятърните инсталации за производство на "зелена" енергия: още една азиатска държава - Индия - измести Испания като четвъртия най-голям пазар в света.

Пекин очаква до 2020 г. енергията от възобновяеми източници като вятър, слънце, вода и ядрена сила, да достигне 30 % от общото производство. Неизкопаемите горива обаче ще останат засенчени от въглищата, които ще осигуряват до 60 % от произведената енергия в страната.

Последвайте канала на

1340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
от жълтата река

2016.02.22 | 14:35

1
Вятърничевите генераторчета са увредили тежкия разлом под Китай направление запад исток

Добави коментар

Водещи новини