Индонезийският президент Джоко Видодо: Не се страхувайте

  • 14 януари 2016 09:01

  • 1182
  • 0
Индонезийският президент Джоко Видодо: Не се страхувайте
© gettyimages (архив)

Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че експлозиите, които взеха жертви в центъра на Джакарта тази сутрин, са терористични актове, предаде АФП.

"Нашата държава и нашият народ не бива да се страхуват, ние няма да бъдем победени от тези актове на тероризъм", заяви Видодо в обръщение по телевизията. "Този акт на терор очевидно цели да наруши обществения ред и да всее страх сред населението", каза президентът, който е на работна визита в Западна Ява. Той добави, че се връща незабавно в столицата, предаде АП.

Местни медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха първоначално за шест експлозии. По-късно последва още една. Според очевидци най-малко трима атентатори самоубийци са се самовривили тази сутрин в кафене Старбъкс в центъра на Джакарта, докато двама нападатели атакували с огнестрелно оръжие полицейски пост в съседство, при което бил убит поне един полицай и поне трима били ранени. Първата експлозия била последвана от престрелка между нападателите и полицията, която продължава вече часове наред.

Очевидец разказва пред АП, че видял как поне петима нападатели влизат в "Старбъкс", след което трима се взривяват един по един. После двама нападатели с пистолети влезли в съседния полицейски пост, откъдето се чула стрелба. Двама терористи избягали по улицата, преследвани от полицаи. Около два часа по-късно друга експлозия избухна в кафене близо до Старбъкс, след като 25 полицаи го щурмували. Не е ясно дали експлозията е детонирана или атентатор се е самовзривил.

Експлозия последвана от стрелба избухна и пред търговския център Саринах и полицейски участък. В зоната има много луксозни хотели, офиси и посолства, включително на Франция. Останалите експлозии били в квартали, където са разположени посолствата на Турция и Пакистан. Според полицейски източници, цитирани от ТАСС нападателите са били поне 14, въоръжени с гранати и автоматично оръжие.

Говорителка на полицията съобщи, че 4-ма терористи са ликвидирани, а жертвите общо са шест. Представител на разузнавателната служба допълни: Актовете в Джакарта не не са свързани с Ислямска държава.

Последвайте канала на

БТА
1182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини