Ким Чен Ун дълбоко опечален от смъртта на "незаменим" севернокорейски дипломат

  • 31 декември 2015 10:53

  • 4267
  • 6
Ким Чен Ун дълбоко опечален от смъртта на "незаменим" севернокорейски дипломат
©

Севернокорейският лидер изрази дълбока скръб във връзка с кончината на един от най-видните си дипломати. Това съобщиха официалните медии в страната, отразяващи - както рядко се случва, вълнението на Ким Чен Ун по повод загубата на един "незаменим другар", предаде Франс прес.

73-годишният Ким Ян Гон почина във вторник на разсъмване "при автомобилна катастрофа", информираха севернокорейските медии, без да добавят някакви уточнения. Тази сутрин се състоя държавното погребение на покойния.

Дипломат от кариерата, служил през управлението и на тримата лидери от "династията Ким" в КНДР, той лично участваше в многобройни преговори с Юга и бе смятан за един от близките съветници на севернокорейския вожд.

От идването си на власт през 2011 г. Ким Чен Ун се изяви като ръководител, безмилостен към неугодните му служители. Експерти по Северна Корея предположиха, че Ким Ян Гон, комуто мнозина завиждали, може да е последната жертва на някаква чистка или маневри в управляващите среди. Официалните медии обаче възхваляват покойния, което е необичайно за подобни случаи, изтъква АФП.

В. "Нодон синмун" помества на първа страница снимка на Ким Чен Ун, докосващ лицето на Ким Ян Гон, положен в ковчег, украсен с цветя. "Трудно му бе да потисне огромната си скръб, докоснал хладното тяло на своя другар революционер", отбелязва официалната агенция КЦТА. "Ким Ян Гон бе негов верен помощник и както каза той, близък, незаменим другар", добавя агенцията.

Други снимки показват поклонението пред останките на покойния в сряда с участието на държавния глава и други сановници.

Южнокорейски медии се питат дали не става дума за някаква нова маневра на режима в Пхенян, напомняйки, че и други ръководители от Севера са загивали при "пътни инциденти".

Според агенция Йонхап, тези случаи може би се дължат и на поведението на севернокорейските властници, склонни лично да сядат зад волана, връщайки се у дома след частни партита, където се лее много алкохол. В тази връзка в. "Чунан илбо" припомня отвратителното състояние на някои зле осветени улици в КНДР. А според бегълци от страната колите на комунистическите й лидери имат специални номера и могат изобщо да не спазват правилника за движение, добавя АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4267 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Веселин Василев

2016.05.28 | 12:28

6
"Автомобилна катастрофа" - малко е изтъркано.

2016.05.28 | 12:28

5
каква автомобилна катастрофа, то там по шосетата няма автомобили
В е л и к и я

2016.01.10 | 22:53

3
Никой не се замисля че всъщност покушението може да е извършено не от режима а от противници на режима /евентуално южнокорейски тайни служби/ , все пак това е бил най близкия съветник на Ун и той може би го е слушал ..
666

2016.01.10 | 22:54

4
Напълно възможно. Това е в стила на ЦРУ.

2015.12.31 | 12:49

2
какво значение има в крайна сметка...
ПОКОЙНИЦИ ВИИ в Другия ПОЛк МИнахте

2015.12.31 | 12:00

1
Да запалят Свещи и повече сладкиши на масите на жалеещите

Добави коментар

Водещи новини