Тайван и Китай за първи път си размениха заловени шпиони

  • 30 ноември 2015 07:28

  • 966
  • 0
Тайван и Китай за първи път си размениха заловени шпиони
© Getty Images/Guliver

Тайван и Китай за първи път си размениха заловени шпиони, на фона на затопляне на връзките и след като лидерите им за първи път се срещнаха този месец, съобщи ДПА, като се позова на тайвански медии.

Двама тайвански граждани, изтърпели девет години от 20-годишните си присъди за шпионаж в полза на Китай, бяха освободени предсрочно и се върнаха в Тайван на 13 октомври, заявил говорител на тайванското министерство на отбраната, цитиран от в. "Чайна таймс", допълва БТА.

Тайван освободи китайски шпионин и обмисля да пусне друг.  Тайван се отцепи след гражданската война в Китай през 1949 г. довела до създаването на Китайската народна република и до установяването на комунистически режим там. Пекин никога не призна това отцепване и между двете страни няма дипломатически отношения. Но напрежението спадна след историческата среща между президентите на двете страни - Си Цзинпин и Ма Инцзю в Сингапур на 7 ноември.

"Президентът Ма се надява, че ще продължат проявите на добра воля" между двете страни след размяната на шпиони, заяви неговият говорител Чарлз Чен. 

Последвайте канала на

966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини