Москва ще дава оръжие на Кабул?

  • 26 октомври 2015 12:03

  • 1599
  • 0
Москва ще дава оръжие на Кабул?
© gettyimages

Афганистанският президент Ашраф Гани е поискал Русия да доставя оръжия за страната му, предаде Интерфакс.

Според медията става дума артилерийски установки, стрелково оръжие и вертолети Ми-35. Кабул е предприел стъпката, след като Вашингтон и другите американски партньори в международната коалиция намалиха контингентите си. Ако през 2010-2011 г. силите наброяваха около 100 000 души, то сега бойците в Афганистан са приблизително 10 000.

Русия най-вероятно ще приеме предложението, предполага Интерфакс, като се позовава на източници от Москва. Най-голямата по територия държава в света е заинтересовано в оказването на помощ. Безпокойство от ситуацията в Афганистан се изразява на най-различни нива в Москва и опасенията са, че дестабилизацията в страната може да се пренесе в целия район на Централна Азия. Припомня се и изказването на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от 16 октомври в Казахстан. Той тогава определи ситуацията в Афганистан като близка до критичното ниво. Руският президент тогава призова страната му да бъде готова да реагира при такъв развой на събитията.

Посланикът на Москва в Кабул Александър Мантицки потвърди, че Русия разглежда възможността за изпращане на оръжие. "Това не означава обаче, че наш войник ще стъпи на афганистанска земя. Защо трябва да носим товара, оставен от НАТО", е заявил дипломатът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини