Багдад издаде заповед за арест на министър, обвинен в корупция

  • 19 октомври 2015 09:58

  • 825
  • 0
Багдад издаде заповед за арест на министър, обвинен в корупция
© Gettyimages/Gulliver

Иракското правосъдие съобщи, че е издало заповед за арест на министъра на търговията Абдел Карим Млас ал Касназани и един от братята му, обвинени в корупция, предаде Франс прес.

Ал Касназани е най-високопоставеният иракски служител, застрашен от арест, откакто премиерът Хайдер ал Абади обяви през август под натиска на протести в страната поредица от мерки срещу корупцията.

Делото ще се гледа от специализиран антикорупционен съд в Багдад, уточни говорителят на съдебната власт Абделсатар Байракдар, цитиран от БТА, без да уточни обвиненията срещу двамата.

Според иракски медии министърът е заподозрян, че е уреждал договори на предприятия, свързани с брат му Нехру - богат бизнесмен, живеещ в Йордания, без да обявява офертни конкурси.

Ал Касназани е политически съюзник на бившия премиер Ияд Алауи, обвиняван от управляващия основен шиитски блок, че е подпомагал сунитските бунтовници.

Ал Касназани и двама негови братя - Нехру и Ганди, бяха арестувани в края на 90-те и обвинени, че са фалшифицирали подписа на тогавашния държавен глава Саддам Хюсеин. Освободени, те избягаха в автономната провинция Кюрдистан.

Баща им - кюрд, оглавяващ най-голямото суфитско сдружение в Ирак, известно време бе близък до човек номер две в страната по времето на Хюсеин, Иззат Ибрахим ад Дури. В края на 90-те семейството изпадна в немилост; смята се, че е взело дейно участие в подпомагането на САЩ при нахлуването им в Ирак през 2003 г., посочва АФП.

Последвайте канала на

825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини