"Амнести интернешънъл": Саудитска Арабия е екзекутирала 175 души миналата година

  • 25 август 2015 07:36

  • 3715
  • 3
"Амнести интернешънъл": Саудитска Арабия е екзекутирала 175 души миналата година
©

Най-малко 175 души бяха екзекутирани в Саудитска Арабия за последните 12 месеца, съобщава се в публикуван днес доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитиран от АП.

Докладът отбелязва недостатъци в съдебната система на кралството и призовава Рияд да обяви мораториум върху екзекуциите, отбелязва Франс прес. От началото на годината в Саудитска Арабия са екзекутирани 123 души според независимо преброяване на АФП.
В 43-страничния доклад, озаглавен "Да убиваш в името на правосъдието: смъртната присъда в Саудитска Арабия", правозащитната организация изброява откритите от нея слабости в саудитската съдебна система. Правосъдието на Саудитска Арабия се основава на стриктно тълкуване на шириата (ислямското право). Поради липсата на наказателен кодекс, престъпленията и наказанията са подложени на големи интерпретации и съдиите имат прекалено широки правомощия. Процесите понякога са прекалено кратки, обвинените не винаги имат право на адвокат, заседанията са зад закрити врати, а признанията се получават с мъчения.

В случаите с чужденци, те не винаги получават преводачи и подписват признания, които не разбират, добавя "Амнести интернешънъл". Сред екзекутираните има и непълнолетни и лица с психични отклонения, отбелязва ДПА. Смъртни присъди се налагат за престъпления, включително убийство, изнасилване, наркотрафик въоръжен грабеж и вероотстъпничество са сред възможните престъпления, за които се налага смъртна присъда. Повечето екзекуции се извършват чрез обезглавяване, понякога чрез разстрел. В редки случаи телата се излагат публично на показ, за да подтикнат хората да спазват закона.

Най-малко 2028 души са екзекутирани от януари 1985 до юни 2015 г., като близо половината от тях са чужденци. Саудитска Арабия е сред страните, изпълняващи най-много смъртни присъди, редом с Китай, Иран, Ирак и САЩ, информира БТА.

Включете се в новия Viber чат на Novini.bg – следете коментарите под нашите материали.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3715 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2015.09.28 | 21:20

2
Искяма е тумор който дълго ще убива....
камикадзе

2015.09.28 | 21:20

3
Научи се да пишеш капутник и тогава коментирай

2015.09.24 | 15:45

1
Аѝде да става Третата световна воѝна и да ги избият арабите до крак ,и да тръгне света към по добро .

Добави коментар

Водещи новини