Японският премиер: Децата ни няма да се извиняват за Втората световна война

  • 14 август 2015 16:30

  • 2016
  • 1
Японският премиер: Децата ни няма да се извиняват за Втората световна война
© gettyimages

Няма нужда нашите деца да се извиняват за престъпленията, извършени от японската армия по време на Втората световна война, каза премиерът на страната Шиндзо Абе, предаде РИА Новости.

Ръководителят на правителството в Токио днес произнесе реч по повод 70 години от края на военните действия между Страната на изгряващо слънце и воюващите срещу нея държави. Абе изрази дълбоката си скръб по повод жертвите на най-големия въоръжен конфликт и напомни, че страната му е причинила мъки и страдания на напълно невинни хора. "Седем десетилетия по-късно аз свеждам глава в памет на всички онези, които са загинали в Япония и извън нея. Изразявам своите чувства на дълбока скръб и изказвам своите искрени съболезнования на близките на жертвите", заяви той.

Абе спомена за извиненията, поднесени от предишните премиери. Той самият обаче не произнесе думата извинения. Министър-председателят на азиатската островна държава подчерта, че бъдещите поколения вече няма нужда да се извиняват за събитията отпреди 70 години. Абе бе категоричен, че страната му ще се движи напред, като си взима поука от уроците на миналото. "Историята е сурова. Не можем да поправим станалото", коментира премиерът.

Медии отбелязват, че речта на японския премиер е била следени в Китай и Южна Корея. Двете азиатски държави са най-пострадали от японската агресия.

Японският император Хирохито на 14 август 1945 г. се обръща към нацията и заявява, че водената от него държава вече не може да води война. На 2 септември 1945 г. на борда на американския военен кораб Мисури представителите на Япония, САЩ, Австралия, САЩ, Великобритания, Франция, Канада, СССР, Нова Зеландия, Китай и Холандия подписват капитулацията на азиатската островна държава и слагат край на Втората световна война.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2016 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.28 | 12:10

1
Ами тогава да се извини на краварите за двете атомни бомби !Сигурно това ще е по достойно ,отколкото да се извини на китайците !

Добави коментар

Водещи новини