Тайланд не може да се справи с наводненията

  • 26 октомври 2011 20:28

  • 1253
  • 0
Тайланд не може да се справи с наводненията
© Интернет

Властите на Тайланд признаха, че вече не могат да сторят почти нищо ново срещу наводнението в страната и централните части на столицата Банкок ще бъдат залети през уикенда.

Язовирите и дигите около 12-милионния град не са проектирани за толкова голям напор на вода.

Днес започва извънредна 5-дневна ваканция, за да могат хората да се евакуират, но прогнозите са, че наводнението в столицата ще се задържи между 2 и 4 седмици. Населението бързо опразва магазините, поради което властите наложиха лимити за вода и храни.

Неспиращите проливни дъждове в Тайланд заляха десетки провинции,
парализираха транспорта и разрушиха хиляди сгради. Нанесените щети вече превишават 2 милиарда долара. Досега природната стихия в Тайланд е отнела живота на 366 души, над 113 000 са настанени в убежища, 720 000 се нуждаят от специална медицинска помощ, а над 650 000 бяха принудени да спрат работа.

Губернаторът на Банкок Сухумбханд Парибат заяви в сряда, че нивото на водата в река Чао Фрая още във вторник е задминало поставеният преди 15 години рекорд. Кметът на града прогнозира, че водата ще продължава да се покачва и през уикенда крайбрежните райони ще са на 2 метра под вода, една четвърт от града - на 1 метър, а останалите части ще бъдат покрити с между 10 и 50 сантиметра вода.

Водата избива през отводнителните шахти и продължава да залива пистата на столичното летище за вътрешни полети.

Наблюдава се недостиг на други ключови стоки като юфка, памперси, сухо мляко. В много от районите на столицата запасите на бутилирана питейна вода са на привършване. Доставките й са спрени, защото филтриращите заводи на производителите са наводнени.

В някои части на столицата предприемчиви тайландци обикалят с камиони и предлагат 6 бутилки от 0.5 л на цена между 250 и 300 бата за пакет, което е около 10$, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Още от миналия петък в Тайланд е

Последвайте канала на

1253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини