Филипините: Китай действа като Хитлер

  • 03 юни 2015 11:52

  • 1208
  • 0
Филипините: Китай действа като Хитлер
© gettyimages

Президентът на Филипините Бениньо Акино отново сравни Китай с нацистка Германия, критикувайки териториалните претенции на Пекин в региона, предаде АФП.

По време на посещение в Токио, където говори пред бизнес форум, филипинският държавен глава припомни, че "ако в региона създаде вакуум и САЩ, които са свърхсила, спрат да се интересуват от ситуацията в Азия, тогава може би няма да има спирачка за амбициите на други страни". Акино имаше предвид Китай. "Ако някой беше казал "стоп" на Хитлер или на Германия, щяхме да избегнем Втората световна война", заяви филипинският президент, който не за първи път сравнява Китай с хитлеристка Германия.

В интервю за вестник "Ню Йорк таймс" през 2014 г. Акино направи паралел между европейската политиката на компромиси спрямо Хитлер преди 1939 г. и безпомощната според него международната общност, която не може да парира териториалните амбиции на Пекин в Китайско море. Тогава Акино си навлече гнева на китайското правителство, което го нарече "политик аматьор, който не познава историята и действителността".

Акино пристигна в Токио вчера на четиридневно държавно посещение, за да получи подкрепата на японското правителство срещу морските претенции на Китай и да привлече японски инвеститори в страната си. Утре той ще бъде приет от японския премиер Шиндзо Абе. По-късно днес Акино ще бъде гост на императора на Япония Акихито и ще произнесе реч в парламента, в която отново се очаква да изрази страховете си от строителните дейности на Пекин на спорни острови в Южнокитайско море.

Последвайте канала на

БТА
1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини