Непал отказа спасителни екипи

  • 29 април 2015 13:01

  • 2127
  • 1
Непал отказа спасителни екипи
© Getty Images/Guliver

Непал моли да не пристигат повече чуждестранни спасителни екипи, защото те са вече достатъчно в страната, заяви представител на ООН, цитиран от Франс прес.

Координаторът на ООН за Непал Джейми Макголдрик съобщи, че според правителството има достатъчно чуждестранни експерти в Катманду и околностите - районът опустошен от земетресението в събота. Правителството смята, че разполага с достатъчно средства, за да се справи с неотложните нужди на издирвателно-спасителните операции. Тези, които вече са на път, може да дойдат, но правителството моли други да не идват, добави той.

Летището на Катманду, разполагащо само с една писта, трудно се справя с големия брой самолети, транспортиращи помощи и експерти от чужбина. Самолет със спешна хуманитарна помощ, изпратен от Франция завчера, остава блокиран в Абу Даби тази сутрин, понеже няма разрешение за кацане.

По думите на Макголдрик повечето от чуждестранните спасителни екипи все още се намират в столицата. Над 235 000 жители са напуснали Катманду, предаде ТАСС.

Оставащите в града не смеят да се върнат в домовете си и нощуват на улиците, уточнява японската агенция Киодо, цитираща представител на градското полицейско управление.

Според него само за последното денонощие над 150 000 жители са напуснали едномилионния град заради недостига на вода и храна и страха от епидемии.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2127 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
иванова

2015.04.29 | 23:07

1
от толкова много международни организации няма кой да координира помощта-френския самолет стои блокиран извън страната ,а в страната хората нямат храна и лекарства!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини