САЩ подновяват преговорите със Северна Корея следващата седмица

  • 20 октомври 2011 11:27

  • 1124
  • 0
САЩ подновяват преговорите със Северна Корея следващата седмица
©

САЩ ще започнат следващата седмица нов кръг от преговори със Северна Корея за ядрената й програма и ще назначат нов
пратеник, тъй като се стремят да задълбочат ангажираността си с изолирания режим, предаде АП.

Американският посланик в Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ Глин Дейвис ще замени настоящия пратеник Стивън Бозуърт след преговорите в Женева в понеделник, на които Бозуърт ще оглавява американската делегация. Бозуърт ще представи Дейвис на севернокорейската делегация, водена от заместник-външния министър Ким Ге Гуан, каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. Той окачестви бъдещите разговори като проучвателни и целящи да определят дали Северна Корея е готова да изпълни ангажиментите, които пое през 2005 г. по време на шестстранните преговори (Северна Корея, Южна Корея, САЩ, Япония, Китай и Русия) за разоръжаване и дали може да предприеме конкретни стъпки към освобождаване от ядрени оръжия. "Няма да възнаградим Северна Корея само защото се е върнала на масата на преговорите, нито пък ще им дадем нещо ново заради действия, които вече са се съгласили да извършат. Искаме да видим обаче дали те са решени да продължат напред", каза Тонър.

Бозуърт се оттегля като пратеник, за да са съсредоточи върху работата си като декан на факултета по право и дипломация Флетчър към университета Тъфтс. Дейвис е уважаван дипломат от кариерата. Преди МААЕ той е заемал висока позиция в бюрото по източноазиатски и тихоокеански въпроси към Държавния департамент. По времето на Бил Клинтън (1991 - 2001 г.) той е бил заместник-говорител на Държавния департамент.

И двете решения сочат, че Вашингтон иска да ускори преговорите с Пхенян на фона на продължаващите тревоги заради ядрената му програма, след като Северна Корея разкри миналата година програма за обогатяване на уран в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. САЩ и Северна Корея се споразумяха също тази седмица да подновят издирването на останките на хиляди американски военнослужещи, изчезнали по време на Корейската война през 1950-1953 г. Двете страни започнаха преговорите във вторник в Тайланд.

Последвайте канала на

БТА
1124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини