Обвиниха в небрежност свалената премиерка на Тайланд Инглук Шинаватра

  • 19 февруари 2015 11:10

  • 1039
  • 0
Обвиниха в небрежност свалената премиерка на Тайланд Инглук Шинаватра
© gettyimages

Тайландската прокуратура повдигна обвинение срещу свалената премиерка Инглук Шинаватра, която може да получи присъда до 10 години затвор за небрежно изпълнение на своите задължения във връзка с програмата за субсидиране на оризопроизводството, задействана по време на мандата й, предаде АФП.

Преди месец прокуратурата обяви, че ще обвини Инглук Шинаватра в корупция заради провинения във връзка с тази програма. Тогава АФП съобщи, че по времето на бившата премиерка кабинетът е изкупувал ориз по цени, понякога надхвърлящи пазарната с 50 на сто. "Днес обвинихме бившата премиерка Инглук Шинаватра в неспазване на задълженията й" по повод програмата за подпомагане на оризопроизводителите", уточни на пресконференция Шутишай Сахакорн от офиса на главния прокурор.

Върховният съд се очаква да съобщи на 19 март дали ще гледа това дело. Хунтата смята да подаде и граждански иск за обезщетение от 18 милиарда долара във връзка със същата програма. На изслушване в парламента през януари Инглук Шинаватра защити своята политика за субсидиране на оризопроизводството и заяви, че дотациите в сектора са необходими за подпомагане на бедните селски стопани, които по принцип не получават големи помощи от властта.

Макар и популярна сред избирателите на клана Шинаватра в селските райони, програмата за оризопроизводството обаче се оказа икономически провал и остави страната с големи непродадени запаси от ориз, посочва АФП. Според експерти гоненията срещу Инглук целят трайно да отстранят от политическата сцена семейство Шинаватра, включваща и брат й Таксин, чиито партии печелеха всички избори от 2001 г. насам. Не е без значение и въпросът кой ще наследи 87-годишния крал Пумипон, при все че това е тема табу в Тайланд.

Последвайте канала на

БТА
1039 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини