Лидерът на КНДР към чиновниците: Пушете само наши цигари!

  • 02 декември 2014 11:46

  • 1712
  • 1
Лидерът на КНДР към чиновниците: Пушете само наши цигари!
© gettyimages

Държавните служители в Корейската народнодемократична република (КНДР) бяха призовани да пушат само произведени в азиатската комунистическа страна цигари, предаде РИА Новости.

Апелът е бил отправен лично от лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Любимия ръководител, както е наричан вождът, е определил употребата на вносни тютюневи изделия като непатриотична проява. Той подчерта, че местната промишленост произвежда евтини и качествени цигари. Самият севернокорейски лидер е заклет пушач, но неговата любима марка тютюневи изделия все още не е известна. Бащата Ким Чен Ун е бил почитател на луксозна британска марка.

Според специалисти по КНДР призивът на Ким Чен Ун няма да засегне обикновените севернокорейци, защото решението на Пхенян няма да повлияе върху продажбите на вносна продукция. По-голямата част от произведените извън границите на страната цигари се предлага на черния пазар.

Кутия местни цигари в севернокорейската търговска мрежа струва колкото два килограма от основната храна ориз и варира между 0,36 и 0,5 долара, опаковка вносни може да достигне до 10 долара на черния пазар.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) КНДР е рекордьор по пушачи в Азия. Любителите на цигарите са над 50% от населението, като повече от 46% от мъжете над 15 години пушат. В световен мащаб средният процент е 31. Само през 2013 г. страната е внесла цигари за около 65,3 млн. долара.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.02 | 15:58

1
TIKVO4

Добави коментар

Водещи новини