Китайски управници купували крадени трупове заради държавната квота за кремации

  • 04 ноември 2014 12:24

  • 1319
  • 0
Китайски управници купували крадени трупове заради държавната квота за кремации
© Getty Images/Guliver

Две длъжностни лица в китайската провинция Гуандун са били арестувани по обвинение, че са купували трупове от обрани гробове, за да ги кремират, съобщава Би Би Си, пише "Вести".

те се оправдали с това, че са искали да осигурят изпълнението на държавната квота за брой кремации на месец. Според китайската традиция покойниците се погребват в гробници, за да могат близките да ги посещават и почитат. Китайското правителство обаче насърчава кремирането, за да спести площ за земеделие и благоустройство.

До арестите се стигнало, след като гражданин от съседния Гуанси-джуански автономен регион подал сигнал, че тялото на дядо му било откраднато от гробището. През юли полицията задържала крадец, който признал, че е откраднал повече от 20 тела от няколко села, натикал ги в торби и ги пренесъл в провинция Гуандун, където ги продал на двамата представители на властите.

Задържаните длъжностни лица отговаряли за изпълняването на погребалната реформа. Двамата обяснили на полицията, че купили телата, за да изпълнят квотата за кремации. Дун признал, че е платил по 3000 юана (около 489 долара) за 10 тела. Хъ пък платил наполовина, но не се съобщава за колко тела.

Правителствената политика, насърчаваща кремацията, среща много противници, особено в селските райони на Китай, защото според традиционните вярвания тялото на покойника трябва да бъде отавено непокътнато, за да води спокоен живот след смъртта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини