Голям пожар в рафинерията на "Шел"

  • 29 септември 2011 12:14

  • 950
  • 0
Голям пожар в рафинерията на "Шел"
©

"Роял Дъч Шел" спря да зарежда танкери в най-голямата си рафинерия, поради пожар в съоръжението, съобщи "Ройтерс".

Рафинерията се намира в Сингапур и преработва половин милион барела петрол дневно. Пожарът започна вчера и рано тази сутрин все още не беше напълно потушен, макар че според изявление на компанията огънят е значително отслабен.

Пожарът принуди компанията да затвори цех за производство на дизел, но нейни представители заявиха, че ще успеят да покрият нуждите на пазара от запаси в складовете си и други рафинерии, пише dnevnik.bg.

С огъня се борят близо 100 пожарникари с шест противопожарни автомобила и 13 помощни коли. Около 250 души от персонала на "Шел" също се намират в рафинерията.

Вчера компанията заяви, че цеховете за преработка на суров петрол работят с намален капацитет, а намиращите се в близост до пожара са спрени като предохранителна мярка. Компанията заяви, че в процеса на спирането им за кратко ще се виждат по-високи пламъци. Самият пламък не е повод за тревога, защото при горенето не се освобождават токсични изпарения, се казва още в изявлението на "Шел".

Сингапур е най-големият петролен пазар в света и е център на търговията със суров петрол и рафинирани продукти за цяла Азия. Ако спирането на съоръжения поради пожара причини смущения в доставките, това може да повлияе върху цените в региона.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
950 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини