Самолет се разби в Иран, 48 загинали (обновена)

  • 10 август 2014 09:17

  • 4362
  • 4
Самолет се разби в Иран, 48 загинали (обновена)
© Getty Images/Guliver (архив)

Малък пътнически самолет се разби в предградие на Техеран, малко след като излетял от летище "Мехрабад", съобщиха ирански медии, цитирани от световните осведомителни агенции.

По данни на иранската национална телевизия всичките 40 пътници и 8 души екипаж на борда са загинали. Сред пътниците е имало пет деца под 12-годишна възраст. Според ИРНА причината е спиране на двигател.

Машината е паднала в жилищен район в западната част на Техеран, малко след като излетяла от летище "Мехрабад" на път за град Табас. Според очевидци още на последните метри от пистата пилотът е изгубил управление е с корпуса е закачил настилката, но успял да се откъсне от земята и летял още няколко минути, предаде ИТАР-ТАСС.

Иранската държавна телевизия съобщи, че трима души от квартала, в който паднал самолетът, са откарани в болница с изгаряния.

Първоначално ирански медии съобщиха, че самолетът бил на авиокомпания "Табан еър", на разпространени обаче снимки се  вижда, че е на компанията Сепахан. По данни на ирански медии самолетът е "ИрАн-140" - модификация на украинския "Ан-140", който от 2001 г. се сглобява в Иран от части, доставени от заводите "Антонов" в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Пилотът на катастрофиралия днес самолет е бил украинец, пише БТА.

Самолетните катастрофи са чести в Иран. Смята се, че основната причина е остарялата техника и лошата поддръжка,  отбелязва Асошиейтед прес. Ирански политици обвиняват за лошото състояние на авиационния парк и международните санкции срещу  Иран, които затрудняват купуването на нови самолети. Години наред иранските самолети се поддържат с части, внасяни нелегално и продавани на черния пазар, сваляни от други самолети или копирани от местни производители, отбелязва Ройтерс.

Средната възраст на самолетите, с които работят четирите най-големи ирански авиокомпании, е над 22 години. Те обслужват пазар от 76 милиона души.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4362 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ей не се спря тоя!

2014.08.12 | 20:25

4
Путин стига сваля самолети бе! Американците вече се насраха от страх покрай твоите изпълнения, а даже не си изкарал най-големите ракети ония старите дето пияниците ги изстрелват!

2014.08.10 | 22:58

3
moje da e boko am moje da e I volen - I az pisha tova koeto drugite pishat stava li? to mai drugo tuka se ne pishe

2014.08.10 | 21:12

2
boko e bil v samoleta

2014.08.10 | 21:12

1
Троловете освен боко, друга дума знаете ли?

Добави коментар

Водещи новини