Бедни плащат за прегледи с торба боклук

  • 19 юни 2014 11:03

  • 1782
  • 1
Бедни плащат за прегледи с торба боклук
©

Болници в индонезийския град Маланг предлагат лечение на бедни пациенти срещу торба боклуци, които могат да бъдат върнати за вторични суровини. Идеята е на млад предприемач, който иска да помогне на най-ниската социална прослойка и който вече е отворил пет подобни лечебни заведения и планира да разшири дейността си.

Голяма част от населението на 800-хилядния град живее под прага на бедността и не може да си позволи дори елементарна медицинска грижа.

Затова 24-годишният Гамал Албинсаид е решил да започне бизнес, който да е в помощ на бедните. Днес той вече е отворил пет такива болници „Медицински грижи срещу смет”, където тези, които искат да се лекуват, трябва да носят отпадъци веднъж седмично. Те трябва да събират отпадъци на стойност най-малко 10 хиляди индонезийски рупии месечно (60 евроцента), за да се възползват от системата, която им позволява два прегледа месечно,  пише "Новинар".

Пазарната стойност на отпадъците варира според вида им, обяснява Албинсаид. Органичните отпадъци могат да се преработят в торове, които се продават на земеделските производители, докато други материали като пластмасата или метала се купуват от предприятия, които ги преработват и препродават.

Повечето пациенти са земеделски работници, които работят в оризищата, заобикалящи град Маланг. Високо кръвно налягане, диабет и гастроентерити са сред най-често срещаните болести.

Освен че по този начин осигурява медицински грижи за бедните, той помага много и за чистотата в града, тъй като много от желаещите да се лекуват са започнали да събират боклуци от улицата.

Младият мъж споделя, че идеята му дошла, когато дъщерята на боклукчия починала от диария, защото семейството нямало никаква финансова възможност за медицинско лечение. Той се хвали, че медицинските му центрове функционират много добре и той планира да отвори още няколко в други градове. В Маланг и в други региони на Индонезия има и безплатни медицински грижи, но достъпът до тях е много сложен, а процесът силно бюрократичен.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.06.27 | 00:50

1
Натам отива и нашата държавичка. Спасявайте се, докато още има ЕС, че после...

Добави коментар

Водещи новини