НАТО и Япония засилват сътрудничеството си

  • 07 май 2014 07:05

  • 1022
  • 0
НАТО и Япония засилват сътрудничеството си
© gettyimages

НАТО и Япония, изправени пред нарастващи предизвикателства в сферата на сигурността в своите региони, се споразумяха вчера да си сътрудничат повече, предаде АП и ИТАР-ТАСС.

По време на посещение на японския премиер Шиндзо Абе в централата на НАТО в Брюксел вчера, генералният секретар на НАТО Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във заяви, че Алиансът е подписал с Токио програма за индивидуално партньорство и сътрудничество, която ще служи за пътна карта за бъдещи съвместни действия. В реч пред представителите на страните членки на НАТО, Абе заяви, че НАТО споделя "основните ценности" на Япония и е неин естествен партньор. "Заедно победихме в Студената война", припомни той. Програмата ще засегне дейности като борбата с пиратството, помощта при природни бедствия и хуманитарната помощ, заяви Расмусен. Той похвали Япония, която харчи милиарди за подкрепата на операциите на Алианса в Афганистан. Токио е и най-отдавнашния партньор на НАТО извън Европа и Северна Америка.

НАТО и Япония имат и намерение да проведат съмвестни учения за борба с пиратството на японските Сили за самоотбрана и силите на НАТО в Аденския залив, заяви Абе. Той обаче не уточни срока, в който ще могат да се проведат тези учения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1022 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини