Цунами достигна японското крайбрежие

  • 03 април 2014 09:51

  • 2048
  • 0
Цунами достигна японското крайбрежие
©

Шейсетсантиметрова вълна цунами достигна днес крайбрежието на японската префектура Ивате в североизточната част на главния остров Хоншу. Цунамито бе предизвикано от мощното земетресение с магнитуд 8,2 край бреговете на Чили в сряда, предаде ИТАР-ТАСС.

Според метеоролози, цитирани от телевизия Ен Ейч Кей, многобройни приливи са регистрирани и в други префектури от района, посочва Франс прес.

Японските синоптици вече съобщиха по-рано за вълни цунами по крайбрежието с височина от 10 до 40 сантиметра. Няма данни за пострадали и щети.

Цунами от 60 сантиметра обаче може в известни случаи да причини разрушения, ако например се издигне рязко при подходящ релеф на брега. Властите приканиха местните жители да се оттеглят в безопасни зони.

Предупреждението за цунами по цялото крайбрежие от Хокайдо до Окинава остава в сила, но не се очакват вълни, по-високи от един метър, отбелязва руската агенция.

Според говорител на японската държавна метеослужба тревогата може да бъде отменена най-рано днес следобед, допълва АФП.

Ведомството е въвело тристепенна скала за реагиране в случай на опасност от цунами: "предупреждение" за вълни до 1 метър,
"тревога" за вълни до 3 метра, изискваща незабавна евакуация на хората по крайбрежието, и "повишена тревога" за гигантски цунамита над 3 метра, при която японците трябва тутакси да побегнат към най-близките възвишения заради опасността от внезапен силен прилив.

Шестима загинаха в Чили и още трима бяха ранени; трусовете нанесоха незначителни повреди на сгради и пътища в страната, причиниха нарушения в електроснабдяването. Вчера в Чили последва и ново земетресение с магнитуд 7,8. Цунамито, идващо от другия край на Тихия океан, пристига в Япония почти след денонощие, добавя ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

2048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини