530 тона наркотици заловили в Иран през последната година

  • 18 март 2014 18:14

  • 1799
  • 2
530 тона наркотици заловили в Иран през последната година
©

Иран е заловил около 530 тона наркотици от март 2013 г., съобщи иранският министър на вътрешните работи Абдолреза Рахмани Фазли, цитиран от Франс прес. Той изрази съжаление за липсата на международно сътрудничество в борбата с трафикантите.

За първите 11 месеца на иранската година, която приключва на 20 март, са заловени 532 тона наркотици, със 17 на сто повече от същия период на миналата година, заяви Фазли на пресконференция, посветена на работата на неговите служби.

От заловените наркотици 77 на сто са опиум, 14 на сто - хашиш и 3 на сто - хероин. Практически целият опиум идва от Афганистан, където производството достигна 5500 тона през 2013 г. и нарасна с 49 на сто в сравнение с 2012 г., показва доклад на службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.

Общо 80 на сто от заловения по света опиум се засича в Иран, обяви министър Фазли, цитиран от БТА. За него приоритет е да затвори изцяло границата, за да попречи на влизането на конвои в страната.

Техеран е започнал и голяма програма за строеж на пътища край Афганистан и Пакистан, за да улесни граничните патрули. "Вече 80 на сто от сблъсъците с въоръжени трафиканти се развиват край границата, което означава, че контролираме по-добре тези райони", каза вътрешният министър.

Фазли подложи на критика западните страни, които не осигуряват нито финансова, нито материалнотехническа помощ за борба с трафика, въпреки частичното вдигане на международните санкции след влизането в сила на споразумение с големите държави през януари. За вътрешното министерство обаче нищо не се е променило и Иран не получава небходимите му апарати с рентгенови лъчи.

В Иран се залавят и все повече синтетични наркотици, съобщи министърът. За последната година са заловени 3500 килограма метамфетамини и са унищожени 375 лаборатории за производството им.

Иран е не само важен транзитен път за наркотиците към Близкия изток и Европа, а и пряка жертва на наркотрафика. В страната има 1,32 милиона наркомани, при общо население от 75 милиона, съобщи министърът. През декември представител на службите за борба с наркоманията съобщи, че 6 милиона иранци имат досег с наркотиците.

По законите на ислямската република наркотрафикът се наказва със смъртна присъда, което предизвиква недоволството на правозащитните организации.  Рахмани Фазли обаче подчерта, че смъртната присъда на трафикантите е оправдана, защото "обикновено те са въоръжени, извършили са насилие, отвличали са хора и дори са извършили изнасилвания".

Общо 80 на сто от осъжданите на смърт в Иран са наркотрафиканти, подчерта той. През 2013 г. по данни на ООН в Иран са екзекутирани най-малко 500 души, от които 57 публично.

Последвайте канала на

1799 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.11 | 06:10

2
zatova li iran e trun v ochite na zapada i jerusalimskite narkomani
иран

2015.02.11 | 06:10

1
иран е велика държава.дръжте се ,не се давайте на американската демокрация,както ние клекнахме след 89-та

Добави коментар

Водещи новини