Обискираха дома на пилота на мистериозно изчезналия самолет

  • 15 март 2014 21:11

  • 5244
  • 1
Обискираха дома на пилота на мистериозно изчезналия самолет
© Getty Images/Guliver

Полицията е обискирала дома на пилота на изчезналия самолет на малайзийските авиолинии, след като премиерът на Малайзия потвърди, че машината най-вероятно е била умишлено отклонена от маршрута си, предаде Ройтерс, като се позовава на полицейски шеф.

Полицаите влезли в дома на пилота Захари Ахмад Шах днес следобед (местно време) малко след края на пресконференцията на  министър-председателя Наджиб Разак. Следователите потвърдиха, че самолетът, засечен от военен  радар, е изчезналият от полет ЕмЕйч70 и че комуникациите му са били изключени преднамерено, преди да достигне източното  крайбрежие на Малайзия преди седмица, съобщи Наджиб.

Премиерът каза, че с оглед на най-новите сателитни данни сега малайзийските власти са съсредоточили разследването си  върху екипажа и пътниците. "Ясно е, че разследването навлиза в нова фаза", каза той на предавана на живо по телевизията  пресконференция. Наджиб потвърди, че военновъздушните сили на страната са засекли отклоняването на самолета в западна посока и преминаването му над малайзийския полуостров към северната част на Малакския проток. Той уточни, че последният сигнал между  самолета и сателита е бил 7 часа и 31 минути след излитането му.

"Следователите правят нови изчисления, за да разберат колко далеч може да е стигнал самолета след този последен контакт с  него", каза Наджиб.

Премиерът допълни, че властите са набелязали два маршрута за проследяване - северен от Северен Тайланд до границата с  Казахстан и Туркменистан и южен от Индонезия към южния Индийски океан. Наджиб съобщи също, че издирвателната операция в Южнокитайско море, където бе загубен контактът на контролната кула със самолета, ще бъде преустановена.

За трети пореден ден индийската операция по издирването на изчезналия малайзийски самолет не даде резултати, предаде АП. Индийски кораби, подкрепяни от самолети за наблюдение в голям обсег и хеликоптери претърсиха острови в Андаманско море,  без да успеят да намерят каквото и да е доказателство, че самолетът може да е паднал там.

Близо десетина кораба, патрулни катери, самолети и хеликоптери от индийска страна участват в мисията. Издирването обхвана досега площ от 250 000 квадратни километра в Андаманско море и Бенгалския залив. В това море има стотици необитаеми острови, които се простират на площ от 720 километра дължина и 52 километра широчина. Едва 37 от общо 572  острова са необитаеми, а останалите са потънали в гъста растителност.

Веригата от острови разполага с четири самолетни писти, но само летището в Порт Блеър може да приеме голям граждански  самолет.

Бангладеш се включи в издирвателните операции, чийто периметър беше разширен до централната и източната част на Бенгалския залив.

В момента в издирването участват 14 държави, 43 кораба и 53 самолета, припомня АП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
niakoisi

2014.03.17 | 20:45

1
Няма да го намерят. С болка на душата казвам това и съжалявам за невинните жертви- пасажерите.

Добави коментар

Водещи новини