Петима кандидати за японски премиер

Петима кандидати се впуснаха в битката да наследят премиерския пост на Наото Кан, който подаде оставка заради природното и ядрено бедствие, връхлетяло Япония.

Сред кандидатите да станат шести японски лидер за пет години са министърът на търговията Банри Каиеда, който е един от фаворитите сред управляващите, пише Би Би Си. Проучвания на общественото мнение показват, че бившият външен министър Сейжи Маехара е най-популярният кандидат.

Наото КанНаото Кан Наото Кан - политик, министър-председател на Япония. Роден на 10 октомври 1946 г. Завършил Токийския подаде оставка 14 месеца след като се качи на премиерския пост. Той бе силно обвинен в липса на достатъчно убедителност за справяне с последствията от силното земетресение от март, последвалото цунами и аварията в АЕЦ „Фукушима" 1.
 
Петимата кандидати ще заложат на срещи и речи до края на седмицата, а след това 398-те депутати от управляващата Демократическа партия трябва да изберат един от тях. Той ще стане премиер, когато получи и одобрение от Диета - японският парламент.
 
Очакванията са изборът да разпали битката между фракциите в Демократическата партия.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет