Повдигат обвинения срещу премиера на Тайланд

  • 18 февруари 2014 11:46

  • 873
  • 0
Повдигат обвинения срещу премиера на Тайланд
©

Срещу тайландския премиер Инглук Шинаватра ще бъде повдигнато обвинение за небрежно изпълнение на задълженията си по прилагането на схема за субсидиране на производителите на ориз. Тя може да бъде свалена от поста, ако бъде призната за виновна, обявиха от Националната антикорупционна комисия, предаде "Франс прес".

Премиерът е игнорирал предупреждения, че политиката за отглеждане на ориз поощрява корупцията и води до финансови загуби, обявиха в съобщение от комисията.

Съдебното изслушване срещу Инглук Шинаватра ще бъде проведено на 27 февруари.

Схемата, която гарантира на земеделските производители по-високи пазарни цени на ориза, се превърна в гръмоотвод за гнева на антиправителствени протестиращи. Те обявиха, че схемата е насърчила корупцията, изцедила е държавната хазна и е оставила страната с огромно количество непродадена стока.

Новината идва на фона на сблъсъците между полицията и протестиращи. По последни данни най-малко двама души са загинали, а около 50 са ранените.

Протестиращи са блокирали правителствени сгради от края на миналата година с искане премиерът Инглук Шинаватра да подаде оставка и да се проведат реформи за намаляване на корупцията.

Последвайте канала на

Весела Найденова
873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини