За първи път в Пакистан жена оглави ислямски съд

  • 31 декември 2013 07:47

  • 1509
  • 1
За първи път в Пакистан жена оглави ислямски съд
© Getty Images/Guliver

За пръв път в историята на Пакистан жена бе назначена за съдия във федерален ислямски трибунал - институция, която следи  всичките закони на мюсюлманската страна с население над 180 милиона души да са съобразени с шериата, предаде Франс прес.

56-годишната Ашраф Джехан, съдия в съда на южната провинция Синд, положи клетва пред федералния съд за шериата - трибунал,  създаден през 1980 г. от диктатора Зия Ул Хак с цел ислямизиране на институциите в Пакистан, втората по население мюсюлманска страна след Индонезия.

Федералният ислямски съд има за задача главно да проверява дали законите в Пакистан са съобразени с Корана, както и с  думите и делата на пророка Мохамед. Когато съдиите преценят, че даден закон нарушава духа на исляма, съдът иска от властите да  внесат съответните законодателни изменения, но няма правомощия сам да прави такива промени.

Този трибунал обаче остава критикувана институция в Пакистан, където е възможно да се наложи смъртно наказание за поругаване на мюсюлманската религия, защото е смятан за останка от периода на ислямизация през 80-те години, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1509 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hodechapovylnite

2015.04.18 | 14:10

1
Не ме интересува техните закони и религия,но не искам те да бъдат разпространявани в цивилизования свят и заради тях човечеството да дава невинни жертви. Искам да имам свободна воля, и право на избор,а не някой фанатик-ислямист да ми налага със сила религията си и начина си на живот.

Добави коментар

Водещи новини