Финансов скандал взе главата на токийския губернатор

  • 19 декември 2013 07:14

  • 580
  • 0
Финансов скандал взе главата на токийския губернатор
©

Губернаторът на Токио Наоки Иносе обяви днес, че подава оставка заради финансов скандал, съобщиха световните агенции.

Скандалът избухна през ноември, след като местни медии разкриха, че по време на предизборната си кампания миналата година Иносе получил 50 милиона йени (485 хиляди долара) от компанията "Токусюкай", която е най-големия оператор на медицинските учреждения в Япония. При това парите не били обявени за политическо дарение, в нарушение на изборното законодателство в страната, а самата компания била замесена в афера за незаконно финансиране.

В отговор на тези обвинения губернаторът заяви, че става дума за заем, който вече бил изплатил и че собственикът на компанията не е получил никакви услуги в замяна. Въпреки уверенията му той беше разпитван в продължение на 20 часа от специална комисия към столичната управа.

"Опитах се да обясня как стоят нещата пред общинския съвет, пред жителите на Токио и на страната, но не успях да ги убедя, затова реших да подам оставка", заяви 67-годишният Иносе на набързо организирана пресконференция в Токио. Той добави, че не желае да се превръща в проблем за подготовката на Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Последвайте канала на

БТА
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини