Тайфун уби най-малко 100 души на Филипините

  • 09 ноември 2013 13:56

  • 1172
  • 0
Тайфун уби най-малко 100 души на Филипините
©

Най-малко 100 души се предполага, че са загинали от тайфуна Хайян във Филипините. Мощният тайфун на практика е унищожил град Таклобан с население 220 хиляди души, намиращ се на остров Лейте в централната част на Филипините, съобщава ИТАР-ТАСС.

Властите на Таклобан съобщиха, че населението на града е било евакуирано своевременно, но въпреки това по данни на националната агенция за извънредни ситуации броят на жертвите на тропическия циклон е превишил 100 души.

Общо над един милион души са били евакуирани с наближаването на бурята, а други 14 милиона души от 37 провинции са получили предупреждение за възможна евакуация.
Тайфунът е причинил множество наводнения и свлачища.

Повечето сгради са силно повредени или напълно разрушени. Пострадали са основните транспортни магистрали, в резултат на което Таклобан се е оказал откъснат от външния свят.

В момента спасителните служби се опитват да се доберат до пострадалите
райони, допълва БТА.

ДПА съобщава, че филипински войници се опитват да приберат телата на загиналите. Според местните власти броят на жертвите все още не може да бъде потвърден, но данните са "тревожни".

Агенцията отбелязва, че най-силно засегнатата провинция Лейте, в която живеят 1,7 милиона души, е една от най-бедните в страната, което според експерти ще направи усилията за възстановяването й още по-трудни.

Редица официални представители изпратиха съболезнователни послания до страната.
Американският държавен секретар изрази солидарност с филипинския народ, "борещ се с опустошенията и загубите на човешки живот".

"Знам, че тези ужасяващи природни събития са бреме, с което сте се борили и смело сте преодолявали и преди. Вашият дух е силен. Съединените щати стоят до вас, готови да помогнат", заяви Кери, който миналия месец отложи планирано посещение във Филипините заради друг тайфун.

Последвайте канала на

1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини