Тайфунът Хайян взе три жертви (снимки)

  • 08 ноември 2013 15:34

  • 2129
  • 0
Тайфунът Хайян взе три жертви (снимки)
©

Страшен тайфун с ветрове, достигащи 315 км/час, опустошава Филипините и принуди властите да евакуират над половин милион души. Пристанищата и летищата бяха затворени, а стотици хиляди останаха без ток.

Тайфунът „Хайян” се превърна в най-зловещия тайфун от началото на годината. Преди да връхлети източното крайбрежие на Филипините, той е бил с постоянни ветрове от 314 км/ч и пориви, достигащи 379 км/ч. При достигането му до сушата скоростта на ветровете е намаляла до 236 км/ч, а на поривите - до 315 км/ч, пише "Новинар".

Най-малко трима души загинаха при опустошителната природна стихия. Двама от тях са били ударени от ток от скъсан електропровод, а третият е бил покосен от светкавица. Специалисти обаче посочват, че тайфунът се придвижва бързо, което означава, че наводненията от проливни дъждове, които обикновено са главната причина за човешки жертви, може да не са толкова тежки.

Властите също взеха мащабни мерки за минимизиране на броя на жертвите, като наредиха евакуацията на над половин милион души. По пътя си стихията ще засегне около 12 милиона души, включително и град Себу, който е с население от 2,5 милиона жители.

Заради стихията бяха мобилизирани всички спасителни екипи и високопроходима техника. В 22 провинции на страната бяха отменени учебните занятия и бяха затворени летищата и пристанища. На места бяха затворени и пътищата. Навсякъде има прекъснати далекопроводи и изкоренени с лекота дървета. Заради това стотици хиляди останаха без ток.

Според учени, изследвали сателитните снимки на тайфуна, това може да се окаже най-силната буря в историята на човечеството.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини