Убиха лидерът на пакистанските талибани

  • 01 ноември 2013 20:22

  • 1647
  • 0
Убиха лидерът на пакистанските талибани
©

Лидерът на пакистанските талибани Хакимула Мехсуд бе убит при нападение на американски безпилотен самолет в размирния северозападен район Северен Вазиристан днес, предаде Ройтерс, като се позова на различни източници.

Мехсуд вече бе обявяван на няколко пъти за мъртъв. Съответните съобщения обаче се оказаха неверни. Този път обаче смъртта на Мехсуд бе потвърдена от източници от пакистанската армия и разузнаване, както и от представители на ислямистките бунтовници. Четирима души бяха убити при нападение на американски безпилотен самолет в размирния северозападен пакистански район
Северен Вазиристан днес, предаде малко по-рано Ройтерс, като се позова на служители на пакистанското разузнаване. Четири ракети били изстреляни по къща в село Данда Дарпа Хел, на около 5 километра от административния център на областта Миран Шах.

Въпросното селище е бастион на мрежата Хакани, която е свързана с талибаните, съобщиха служители на пакистанското разузнаване, цитирани от АП. Съединените щати са извършили общо 377 нападения с безпилотни самолети в Пакистан от 2004 г. При тях са били убити между около 2500 и 3600 души, повечето от които ислямистки бунтовници, но и между приблизително 400 и 900 цивилни. За сравнение екстремистите са убили 40 000 пакистанци от 2001 г., сочат данни на властите. Пакистан официално протестира срещу американските въздушни удари на своя територия, но според различни източници тайно ги подкрепя. Това е второто нападение с безпилотен самолет в страната, откакто премиерът Наваз Шариф посети миналия месец Съединените щати и ги призова да прекратят тези атаки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини