Осама бин Ладен бил пазен от Пакистан

  • 11 август 2011 11:38

  • 1277
  • 1
Осама бин Ладен бил пазен от Пакистан
©

Осама бин Ладен бил охраняван от пакистанските служби за сигурност в замяна на милиони долари от Саудитска Арабия, сочат нови разкрития за операцията по убийството на най-издирвания мъж в света, пише британският в. "Дейли Телеграф".

Американският анализатор в областта на сигурността Рейлин Хилхаус заяви, че местоположението на бин Ладен било разкрито, след като служител от пакистанското разузнаване поискал 25 млн. долара награда за главата на лидера на Ал Кайда. Нейната версия, която се базира на източници от разузнавателната общност, противоречи с официалната информация, според която бин Ладен бил проследен чрез доверения му куриер. Официален Пакистан винаги отричал, че бин Ладен е бил пазен или че Исламабад има информация за тайната мисия за убийството му.

Хилхаус, известна с връзките си с частни военни предприемачи, които работят с ЦРУ, заяви, че Пакистан разрешил тайната мисия, която след това щяла да бъде прикрита с твърдението, че бин Ладен бил убит от безпилотен самолет. Служител на пакистанското разузнавателно управление се явил, за да поиска наградата и американско гражданство за семейството на Ладен, пише Хилхаус в блога си "Шпионинът, който ми поиска пари". "Моите източници ме уведомиха, че според информатора, саудитците плащали на пакистански военни и разузнавачи, за да пазят и да държат бин Ладен под домашен арест в Аботабад. След като се уверили, че той е в града, САЩ се свързали с пакистански военни лидери, като осигурили сътрудничеството им в замяна на пари и възможността да избегнат публично унижение. Ако се окаже вярно, това предположение ще обясни как американски хеликоптери навлязоха толкова навътре в пакистанска територия през май без да срещнат съпротива. Планът бил разкрит след като един от хеликоптерите се разби.

"Винаги ми е изглеждало много пресилено как един хеликоптер ще се разбие и по-късно ще бъде унищожен в район с толкова голяма концентрация на военни без пакистанците да забележат", изтъква Хилхаус. След нападението срещу бин Ладен, жители на Аботабад, където той живееше пет години, заявиха, че били предупредени предишната нощ да не излизат и да загасят осветлението.

Високопоставен служител на пакистанското разузнаване отрече твърдението, че ведомството пазело бин Ладен.

Последвайте канала на

БТА
1277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
?

2011.08.13 | 21:53

1
Войничка с Пакистан ли готвим ?

Добави коментар

Водещи новини