Американски дипломат ядоса Афганистан

  • 11 септември 2013 20:33

  • 1200
  • 1
Американски дипломат ядоса Афганистан
©

Афганистанският президент Хамид Карзай извика днес американския посланик в Кабул Джеймс Кънингам, за да протестира  срещу изказване на друг дипломат на САЩ, който заявил, че Афганистан преживява гражданска война. Това потвърди днес  американското посолство, цитирано от Асошиейтед прес.

Коментарът на специалния представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Джеймс Добинс ядоса афганистанските лидери, защото те  се опитват да успокоят нарастващите страхове от това какво ще се случи в Афганистан след изтеглянето на международните сили
догодина.

С намаляването на числеността на чуждестранните войски талибаните увеличават атаките и някои се опасяват, че след изтеглянето Афганистан отново ще бъде обхванат от кръвопролитна гражданска война, както в началото на 90-те години на 20 век.  Добинс заяви наскоро в интервю, че "в Афганистан, разбира  се, вече има гражданска война".

Коментарът му предизвика критики от афганистанския президентски говорител Аймал Файзи, който каза, че ако Добинс е прав, значи САЩ участват в гражданска война, а не водят борба с тероризма. Според Файзи изказването на американския дипломат идва в деликатен момент, когато САЩ и Афганистан целят да подпишат споразумение, което би оставило част от чуждестранните войски в Афганистан след 2014 г.

Американското посолство в Кабул отказа да даде подробности за срещата на Кънингам с Карзай. То направи множество изявления, в които омаловажи казаното от Добинс. В едно от тях беше посочено, че дипломатът просто е използвал "стандартен научен термин при описване на нуждата афганистанци да разговарят с афганистанци за постигане на мир".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1200 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2013.09.14 | 10:20

1
Американците да внимават,че тоя Карзай ще им спре търговията с наркотици и щатските негритияни ще се разбунтуват.

Добави коментар

Водещи новини