Китайското икономическо чудо – поредният балон?

  • 27 август 2013 12:54

  • 3119
  • 4
Китайското икономическо чудо – поредният балон?
©

Китайското правителство твърди, че в страната няма дългова криза, пише британският в. Файнейшъл таймс.

В същото време втората икономическа сила в света се намира в опасна ситуация, коментира британското издание. Общият дълг на Китай е 200% от брутния вътрешен продукт (БВП) и превишава 16,3 билиона (хиляда милиарда) долара. Критичната граница на държавния дълг в развитите икономики е 80% от БВП, припомня вестникът.

По данни на централната банка в Пекин дългът в началото на кризата през 2008 г. е бил 70% от БВП, като продължава да се увеличава. Китай през последните три десетилетия е отбелязвал завидния ръст от 10,5% годишно и икономическият ръст не е зависил от кредити. Ситуацията в последните години се е променила , посочва Файнейшъл таймс. Сега благосъстоянието на големите икономически центове зависи от заеми. Типичен пример за това е град Гуанджоу, който дължи икономическия си просперитет на бурното строителство и бизнеса с недвижимите имоти, които изискват постоянно увеличаване на инвестициите.

Управата на града е купувала държавни земи, на които са били изграждани обекти, които са били добре продавани. Сега обаче търсеното е спаднало и това вече поставя под въпрос развитието на мегаполиса.

Британската медия посочва два варианта за излизане от ситуацията. Първият е китайското правителство трябва да се откаже от увеличаването на държавния дълг и постоянното кредитиране на гражданите и икономиката. Това би спряло икономическия растеж и ще се отрази негативно на световната икономика.

Вторият вариант е отказ от държавна намеса върху заемите. Това ще доведе до спукването на балона, коментира вестника, като припомня случая със САЩ отпреди 5 години.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3119 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.09.07 | 14:19

4
Ха-ха и каква стана тя! Май нашия Дянков ще излезе най-добрия финансист, който не позволи да се отпускаме в условията на криза, щото после пук...пука се балона и сме дотук!
Бай Данчо

2013.09.07 | 14:18

3
Благодарение на г-н Дянков ние и балон нямаме....така че споко няма какво да пукаме

2013.09.01 | 14:14

1
Я пак да уточним - милиард са хиляда милиона, на английски се произнася billion (билион) това за което автора, който за пореден път преписва на автоматик без да влага никаква мисъл, говори са хиляда милиарда т.е. трилион. З*а*й*ц*е*в знаем че не можеш да пишеш, но като преписваш поне не се излагай на тема математика, това се учи в четвърти - тепи клас ако не се лъжа !!!!
Лора

2013.09.01 | 14:14

2
Поредната доза некомпетентност от г-н З*а*й*ц*е*в*!

Добави коментар

Водещи новини