Палмовото масло от Малайзия ще бъде със сертификат

  • 01 август 2011 18:14

  • 1543
  • 0
Палмовото масло от Малайзия ще бъде със сертификат
© Интернет

Малайзия, вторият най-голям производител на палмово масло в света, работи по сертификат за продукта, използван широко в хранителната индустрия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на сингапурския в. "Бизнес таймс".

Схемата за сертифициране трябва да гарантира, че при производството на масло не са изсичани гори и не са унищожавани диви растения и животни. От години екоорганизациите оказват натиск върху властите в азиатската страна да предприемат мерки за екологично отговорно отглеждане и добив на растителни култури. Всяка година стотици хектари тропически джунгли са изсичани, за да бъдат покрити с култивирани насаждения, a това погубва естествени местообитания и ценни видове.

Догодина Индонезия, която е водеща в производство на палмово масло в глобален мащаб, ще представи на собствениците на плантации свой собствен сертификат. Според Индонезия Кръглата маса за устойчиво палмово масло (RSPO), международна организация на производители, дистрибутори и други засегнати страни, е доминирана твърде много от природозащитници.

Сертификацията по стандартите на RSPO е доброволна. Екосхемата на Малайзия ще прилича на индонезийската – разпоредбите й ще са задължителни, а нарушителите ще бъдат наказвани, обясни шефът на малайзийския съвет по палмовото масло Юсуф Басирон.

"Индустрията вече е наблюдавана отблизо. Ще видим какво искат пазарите и неправителствените организации. Ако те не искат обезлесяване, тогава ще включим това в изискванията за сертифициране. Ако не искат избиване на орангутани, ще включим и това в изискванията", казва Басирон.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини