Япония готова да подпомага опозицията в Сирия

  • 11 юни 2013 08:09

  • 520
  • 0
Япония готова да подпомага опозицията в Сирия
©
Япония възнамерява да предоставя хуманитарна помощ на антиправителствените сили в Сирия. Това заяви на пресконференция във вторник генералният секретар на правителството на Япония Есихиде Суга, цитиран от Риа Новости.

Той призна, че в момента правителството на страната обсъжда начини за предоставяне на такава помощ, но подчерта, че тази помощ „не може да се използва за военни цели и не служи за удължаване на конфликта".

Според източници в правителството, искането за тази помощ ще бъде направено от министър-председателят Шиндзо Абе по време на срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия през следващата седмица.

Става въпрос за предоставяне на хуманитарна помощ, медицински материали, питейна вода, храна, а също така и автотранспорт и генератори на електроенергия.

Япония призна за представител на властта на антиправителствените сили в Сирия, но до момента не бе заявявала, че ще им предостави реална помощ.

Конфликтът в Сирия между властите и опозицията продължава от март 2011 година. Според ООН, през това време в страната са убити около 80 000 души. Сирийските власти заявяват, че се противопоставят на организираните действия на добре въоръжени и обучени местни милиции и наемници от чужбина.

Последвайте канала на

Весела Найденова
520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини