Китай убеди Северна Корея да седне на масата за преговори

  • 23 май 2013 18:15

  • 1294
  • 0
Китай убеди Северна Корея да седне на масата за преговори
©

Северна Корея е склонна да приеме китайския съвет и да участва в преговори, съобщи китайската държавната телевизия, позовавайки се на специалния посланик на лидера на КНДР Ким Чен Ун, предаде Ройтерс.

Обаче перспективите изглеждат малко вероятни да се приложат, след като Пхенян няколко пъти повтори, че няма да изостави програмата си за ядрени оръжия, докато САЩ настояват Северна Корея да предприеме значителни мерки за ядрено разоръжаване преди да се проведат разговори.

Посещението на Чо Рьонг-хай в Пекин, високопоставен военен офицер в Северна Корея, е първата проведена на високо ниво среща между Китай и Северна Корея за последните 6 месеца.

Отношенията между двете държави пострадаха след третия ядрен тест на Северна Корея през февруари, въпреки китайското неодобрение. Китай се съгласи ООН да наложи санкции на КНДР в отговор на ядрения опит.

Чо казал на Лиу Юншан, петият по ранг лидер в Комунистическата партия на Китай, че Ким го е изпратил в Китай, „за да подобри, консолидира и развие връзките между Китай и Северна Корея".

„Северна Корея хвали огромните усилия на Китай за поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров, и тласъкът към връщане на масата за преговори и консултации за проблемите на Корейския полуостров, и КНДР е склонна да приеме предложението на Китай за преговори с всички страни", изтъкнал Чо пред китайския официален представител.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини