Аятолах: Жена не може да бъде президент на Иран

  • 16 май 2013 18:04

  • 1152
  • 0
Аятолах: Жена не може да бъде президент на Иран
© Getty Images

Член на иранския Съвет на пазителите - орган, който следи за спазването на ислямските норми и на конституцията - заяви днес, че жени нямат право да се кандидатират в изборите за президент на Иран, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Даже и преди днешното изявление на аятолах Мохамед Язди шансовете на около 30-те жени, които искат да се кандидатират в президентските избори на 14 юни, са почти нулеви, посочва АП.

И на миналите президентски избори в Иран жени са правили подобни опити, но Съветът на пазителите, който одобрява кандидатите, постанови, че според конституцията само мъж може да заема висшия изборен пост в ислямската република. Дами обаче имат право да се кандидатират за иранския парламент, където вече заседават избрани жени.

Общо 686 човека са се регистрирали като кандидати да заемат поста на настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад, чийто втори и последен мандат приключва. Съветът на пазителите ще огласи във вторник списъка с имената на одобрените кандидати, чийто брой вероятно ще бъде много малък.

Въпреки че иранките разполагат с по-големи свободи, отколкото жените в други страни от региона като Афганистан и Саудитска Арабия, в Иран цари убеждението, че текстът на конституцията препречва пътя на жени към президентския пост. В основния закон на Иран се казва, че президентът трябва да бъде избиран измежду религиозни политици мъже, тоест "риджал" - множественото число на мъж в арабския език, която форма се използва и в езика фарси (персийски), посочва АП.

Очаква се в списъка са одобрените кандидати да бъде бившият президент Акбар Хашеми Рафсанджани, подкрепян от реформаторски групи, и подкрепяните от висшия клир кандидати като главния ядрен преговарящ Саид Джалили, техеранският кмет Мохамад Багер Калибаф и бившият външен министър Али Акбар Велаяти. Основният въпрос е в това дали Съветът на пазителите ще одобри като кандидат Есфандиар Рахим Машай, чиито шансове са малки заради връзките му с Ахмадинеджад, който напоследък изпадна в немилост пред аятоласите, отбелязва АП.

Последвайте канала на

1152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини