H7N9 взе поредната си жертва

  • 04 април 2013 20:08

  • 1693
  • 1
H7N9 взе поредната си жертва
©

Китай съобщи за нова жертва на грипния вирус H7N9. Това е четвъртият смъртен случай в страната, предаде АФП.

Жертвата е мъж на 48 години от източната китайска провинция Чжъцзян. Той се е занимавал с транспортиране на пилета и патици, уточнява китайската държавна телевизия. Починал е в клиника в Шанхай. Нито един от 8-те души, с които е бил в контакт, не проявява симптоми на евентуална зараза. Вирусът на птичия грип H7N9 никога преди това не е заразявал хората, противно на предишния H5N1. Експерти вече подчертаха необходимостта да се установи източникът на инфекцията и начинът, по който той се предава на хората. В Китай броят на заразените вече достигна 11. Повечето от болните са били в контакт с птици. Вчера Световната здравна организация поясни, че няма риск от пандемия, тъй като засега няма регистриране на случаи за предаване от човек на човек.

В провинция Хунан има смъртен случай в резултат на грипния щам H1N1, известен още като свински грип. Той се разпространи из целия свят в периода 2009 г.-2010 г. и породи притеснения за евентуална пандемия. Заради новия грипен щам в Хонконг бяха взети мерки на
международното летище. Всички пътници от и за Хонконг са приканени да информират стюардите или летищните власти, ако се почувстват неразположени по време на полет или на летището. Виетнам пък забрани вноса на китайски пилета. По японските летища са разлепени плакати, предупреждаващи пътниците от Китай да потърсят лекарска помощ, ако се почувстват неразположени и имат съмнения за птичи грип.

В китайската столица Пекин здравното министерство подчерта, че правителството бързо ще съобщи на китайския народ и на външния свят подробности относно новия грипен щам. Ведомството беше упрекнато, че се е забавило прекалено с информациите на новия грип и дори беше заподозряно в опит да прикрие случая. Тези критики бяха отправени основно в интернет. Първите две жертви на новия щам са се разболели още през февруари. В отговор на тези обвинения правителството се оправда, че е трябвало време, за да установи за какъв грипен щам става дума.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1693 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
maa im mrusna

2013.04.04 | 20:37

1
ami haide sega da izmisli ''farmacevti4nata mafiq'' kakto ismisli nov gripen virus da izmisli i edna vaksina i da pravi pari

Добави коментар

Водещи новини