Съдят селски бомбаджия във Виетнам

  • 02 април 2013 10:38

  • 617
  • 0
Съдят селски бомбаджия във Виетнам
©

Във Виетнам започна процес срещу фермер, който оказал съпротива и използвал експлозиви срещу силите на реда, дошли да го изгонят от земята му, предаде АФП.

Стотици полицаи блокираха пътищата към съда в североизточния град Хайфон и държаха на разстояние дошлите да подкрепят подсъдимия. Той рани шестима полицаи при принудително отчуждаване на земи през януари 2012 г.и се превърна в народен герой в комунистическата страна, където имотните въпроси са болезнен проблем. Подсъдими са още трима души, членове на едно католическо
семейство, препитаващо се с развъждане на риба.Те са обвинени в опит за убийство. Оказаният от семейството отпор е нещо много рядко във Виетнам и породи широка национална кампания в подкрепа на обвиняемите. Премиерът Нгуен Тан Зунг заяви, че експулсирането им е незаконно и обеща съдебно преследване на корумпираните представители на местната власт.

В понеделник петима бивши служители на местната власт ще бъдат съдени за разрушаването на къщата на семейство Вуонг. Имотните спорове във Виетнам се увеличиха през последните години и съставляват 70 процента от внесените пред властите жалби. Правителството твърди, че обезщетява изселените жители, но паричните суми често се губят в лабиринта на корумпираната администрация, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини