Пакистан екзекутира посланика си в САЩ

  • 21 февруари 2013 16:01

  • 1594
  • 0
Пакистан екзекутира посланика си в САЩ
©

Пакистанската полиция днес обвини пакистанския посланик в САЩ в богохулство - престъпление, за което се предвижда смъртно наказание - във връзка с телевизионно токшоу от 2010 г., съобщи Ройтерс, като се позова на полицейски говорител.

Обвинението срещу посланик Шери Рехман е още едно от серията спорни дела за богохулство в Пакистан - страна с преобладаващо мюсюлманско население, чието име означава Земя на чистите, отбелязва агенцията. Според местните закони за богохулството, всеки който произнесе обидни за пророка Мохамед слова, може да бъде осъден на смърт. Обвинените в това престъпление понякога са линчувани от тълпите още преди да стигнат до съда. Рехман стана обект на смъртни заплахи от ислямски активисти, след като призова за реформи на законодателството срещу богохулството. Двама политици, които бяха направили предложения за промяна на закона, бяха убити. Делото срещу Рехман е заведено от бизнесмена Мухамад Фахийм Гил, на 31 години, който заявил, че коментарите за закона, направени от посланика в телевизионно токшоу, представлявали богохулство. Рехман, виден член на управляващата Пакистанска народна партия, беше назначен за посланик в САЩ през ноември 2011 година.

В Пакистан обвиненията в богохулство зачестяват, сочи доклад на базиран в Исламабад мозъчен тръст - Център за проучвания в областта на сигурността. Най-малко 52 души, обвинени в богохулство, бяха убити от 1990 г. насам. Обвинението в богохулство е трудно да се защити, защото това деяние не е дефинирано, а съдилищата често се колебаят да чуят свидетелски показания, опасявайки се, че възпроизвеждането им също ще бъде богохулство.

Агенцията припомня за неотдавнашни случаи на обвинения в богохулство: срещу мъж, изхвърлил визитна картичка на друг мъж на име Мохамед, и християнското момиче Римша Масих, обвинена, че изгорила страници от мюсюлмански свещени писания миналата
година.

Последвайте канала на

БТА
1594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини