Сто тибетци са се самозапалили в Китай

  • 14 февруари 2013 11:18

  • 946
  • 1
Сто тибетци са се самозапалили в Китай
©

Бивш будистки монах, самозапалил се по-рано този месец в северозападната китайска провинция Съчуан, е стотният тибетец, извършил в Китай от 2009 г. насам този протестен акт срещу китайското управление. Това съобщи днес базираната в Лондон емигрантска тибетска правозащитна група "Свободен Тибет", предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Тибетското правителство в изгнание потвърди съобщението. Самозапалилият се 37-годишен Лобсанг Намгял е починал на 3 февруари пред сградата на службите за сигурност в префектура Аба, провинция Съчуан.

Неколцина тибетци в чужбина също са се самозапалвали като пасивна съпротива срещу китайската окупация на Тибет от средата на миналия век. Последният случай на самозапалване бе вчера в Катманду, столицата на Непал, като човекът впоследствие почина.

Тибетското задгранично правителство и тибетският духовен лидер Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския многократно са призовавали сънародниците си да не предприемат тези самоубийствени актове. Правителството в Пекин обвинява Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския, че подтиква тибетците да се самозапалват.

Последвайте канала на

946 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НЕ ПУША

2013.02.14 | 11:29

1
Ето от кде идва глоб. затопляне....

Добави коментар

Водещи новини