Жрици взеха главите на 10 китайски управници

  • 25 януари 2013 10:34

  • 1164
  • 0
Жрици взеха главите на 10 китайски управници
©

Десет представители на регионалните власти в китайски мегаполис бяха уволнени заради секс скандал, предаде АП, като се позова на държавни медии.

Управниците били снимани тайно от строителни предприемачи, докато правят секс с жени, наети от самите бизнесмени. След това уволнените представители на властите в централния град Чунцин били изнудвани с цел осигуряване на строителни договори. Скандалът избухна през ноември миналата година, когато в интернет бе разпространен секс запис на Лей Чжънфу, председател на Китайската комунистическа партия (ККП) в район в Чунцин. Тогава той бе уволнен от своя пост.

Китайски държавни медии съобщиха днес, че във връзка със скандала са били отстранени още 10 представители на местните власти, на ККП и на държавни компании. Чунцин е един от четирите града на централно подчинение в Китай и е смятан за най-голямата агломерация в света (с население на общината от близо 29 милиона души). Той се превърна в символ на скандалите с корупция във втората икономика в света - явление, което е смятано за най-голямата заплаха за управляващата комунистическа партия в страната. Миналата година председателят на ККП в Чунцин и "изгряваща звезда" на партията Бо Силай бе отстранен от своя пост заради корупция, а съпругата му Гу Кайлай бе осъдена на смърт с двугодишно отлагане на изпълнението на присъдата за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд. Китайски вестник съобщи днес, че процесът срещу Бо по обвинения в корупция и прикриване на убийство ще започне в понеделник.

Разрастващият се секс скандал в Чунцин идва на фона на обещанията на новото държавно ръководство в Китай за предприемане на енергични мерки срещу корупцията, която заплашва легитимността на управляващата комунистическа партия. Новият генерален секретар на Централния комитет (ЦК) на ККП и бъдещ президент на Китай Си Цзинпин нееднократно се закани да се бори с това явление. Въпреки това в страната не спират да изникват нови случаи на корупция и други злоупотреби.
 

Последвайте канала на

БТА
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини