Пекин отрови жителите си

  • 14 януари 2013 09:37

  • 2263
  • 1
Пекин отрови жителите си
©

За пети ден гъст смог буквално е "захлупил" столицата на Китай Пекин, предаде ДПА. Заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици още вчера местните власти обявиха за пръв път оранжев код.

На учениците от началните и средните училища е забранено да играят навън най-малко до утре. Заради намалената видимост бяха отменени полети от международното летище. Други закъсняваха.

На 54 завода в района на Пекин беше наредено да намалят с 30 процента отделяните от тях емисии в атмосферата. Двадесет и осем строителни обекта трябва да преустановят изкопните дейности. Завод на южнокорейската група Хюндай преустанови временно работа, както и пазар за цимент. За да не се усложнява допълнително обстановката, властите наредиха 30 процента от правителствените и партийните автомобили да не се движат днес в Пекин.

Смогът стана причина за влошаването на здравето на хроничноболните в столицата. Пекинските болници отчетоха увеличен прием на пациенти с дихателни проблеми, със сърдечни пристъпи и с проблеми кръвообращението. Властите посочват, че освен хроничноболните, децата и възрастните са най-засегнати от замърсения въздух.

Засега в района на Пекин няма вятър и не се очаква обстановката да се подобри поне до сряда. За тогава метеоролозите прогнозират лек бриз, който може да разсее смога.

Последвайте канала на

2263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.22 | 18:33

1
Че то и София изглежда по същия начин през зимата

Добави коментар

Водещи новини